torstai 8. tammikuuta 2015

Luontaisparantolassa

Nyt on  pari viikkoa kulunut siitä, kun isoin perhoskala jäi lajitoveriensa kuoltua yksin altaaseen. Sen jälkeen on ollut hyvin rauhallista: keltavälskäri, tuliherttua ja perhonen uivat sulassa sovussa keskenään ja vuokkokalat elävät omaa elämäänsä.

Perhosten kuoleman jälkeen minulla oli tarkoitus laittaa UV-sterilisaattori toimintaan, mutta siitä olikin ilmeisesti lamppu särkynyt. En tiedä, missä vaiheessa laitteen sisään olisi voinut mennä kosteutta, mutta joka tapauksessa se oli sisältä märkä eikä lamppu palanut. Harmillista.
Tilasin uuden, vähän isomman laitteen, mutta sen perille tulo otti aikansa. Viimein tänään kuitenkin sain UV-suodatuksen käyntiin.  
Kaiken lisäksi nyt näyttää siltä, että toinen vuokkokaloista on sairastunut joko pilkkuun tai johonkin muuhun loissairauteen. Se ei oikeastaan näytä pilkkutaudilta, vaan kala on kauttaaltaan ikään kuin vähän nukkaantunut. Goole-haulla ”marine velvet” tulee hyvin samannäköisiä kuvia, ja LiveAquarian sivuilla on hyvä selostus ko. sairaudesta . Epäilen, että juuri siitä on kysymys.
En kuitenkaan aio ryhtyä isoa allastani lääkitsemään, koska uskon siitä koituvien tuhojen esim. koralleille olevan suurempia kuin hyötyjen. Harkitsin kyllä hetken vuokkokalan pois haavimista ja ja sairaala-altaan perustamista. Mutta koska kala kuitenkin oli vielä melko vilkas ja söi hyvin, en sitten kuitenkaan ryhtynyt toimeen.
Sen sijaan aloitin Voogle-kuurin. Voogle on Easy Lifen kasviuutteita, vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävä kalojenhoitoaine. Se ei ole varsinainen lääke, mutta vahvistaa kalojen omaa vastuskykyä. Sitä voi käyttää viiden päivän kuurina sairaustapauksissa sekä ennaltaehkäisevästi jatkuvassa käytössä pienempinä annoksina.  
Olen kyllä pyrkinyt huolehtimaan kalojen monipuolisesta ruokavaliosta ja vastustuskyvystä. Ruokin vaihtelevasti niin mysiksellä, artemialla, omalla pakasteruualla kuin hiutaleilla ja rakeillakin. Ja tietysti välskäri saa levää päivittäin. Hyvin suuren osan ruuasta marinoin valkosipuliuutteella ja lisään ruokaan säännöllisesti myös vitamiinitippoja.

Mutta siitä huolimatta voi tulla stressitilanteita ja esimerkiksi erilaiset loiset pääsevät niskan päälle. Yritän nyt saada tilanteen hallintaan tuon Vooglen ja UV-sterilisaattorin avulla.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!