maanantai 26. helmikuuta 2018

Vähän isompi vedenvaihto

Altaassa on asiat tällä hetkellä melko mukavalla mallilla. Kalat ovat terveinä eikä leviä juurikaan ole  (kop kop). Tilanne saattaa toki olla alkua uudelle ekokatastrofille, mutta iloitsen siihen asti!

Tiedän, että hiukan nitraattia altaassa ei ole pahasta; toisten mukaan se on jopa tarpeellista. Olematon nitraatti yhdessä hiukankaan kohonneen fosfaatin kanssa on loistava kasvualusta mm. cyanolle.

Itse olen aina ajatellut, että vähemmän on parempi, ja sen takia olen hiukan huolissani seurannut hiljalleen nousevia nitraattilukemia. Viime aikoina nitraattia on ollut noin 40 - 50 mg/litra.

Lysmata amboinensis on aina valmiina kuvaan!
Vaihdan vettä säännöllisesti viikon tai kahden välein noin 10 prosenttia kerrallaan. Niin pienellä määrällä ei juuri ole vaikutusta nitraattiarvoihin.

Lopetin äsken kolmen viikon "UV-kuurin",  ja ajattelin, että vähän isompi vedenvaihto olisi sen jälkeen paikallaan. Samalla laskisi nitraattikin. Päätin vaihtaa vedestä noin puolet, eli 300 litraa.

Vesitynnyri melkein tammea.
Noin iso vedenvaihto on jo jonkinlainen operaatio. Minulla oli käytössäni uusi 240 litran vesitynnyri ja lisäksi tavallinen vedenvaihtosaavi 60 litraa. Tynnyri on tarkoitettu puutarhan  kasteluvedelle, mutta vielä käyttämätön ja siksi oikein sopiva tähän tarkoitukseen. Materiaali on elintarvikemuovia.

Tein RO-veden saunan pesuhuoneessa; aikaa veden valumiseen meni kaksi vuorokautta. Suola sekosi siinä samalla pienen nostopumpun voimin. Koska vesi oli todella kylmää, piti sitä lämmittää kuumentamalla parikymmentä litraa kattilassa. Lämppärikin minulla oli, mutta se ei oikein jaksanut lämmittää noin isoa vesimäärää.  

Vanhan veden lappoaminen pois altaasta oli sekin oma lukunsa. Matkaa altaasta wc:n puolelle on muutama metri ja sen takia vesi valuu aika hitaasti. Loppupuolella pumppasin vettä myös saaviin, mikä hiukan nopeutti asiaa. Reilut puoli tuntia siihen kuitenkin meni. Altaaseen jäi vettä parikymmentä senttiä, mikä riitti kaloille ja muille otuksille oikein hyvin. 

Pumppujen ja lappojen kanssa touhuaminen on suht kevyttä hommaa. Todellinen työn sankari oli Perheenpää, joka kantoi sen 300 litraa pesuhuoneesta altaaseen. Aika monta reissua siitä tuli. 

Ja se nitraattiarvo: se luonnollisesti putosi puoleen eli noin 20 mg/litraan. Ei se vieläkään ole kovin vähän. Laitoin biopelletit kiertoon, mikä toivoakseni myös auttaa asiaa.  

Koska aikoinaan erilaisten levien poistopuuhissa altaasta poistui jonkun verran myös hiekkaa, ei uuden elävän hiekan lisääminen ehkä olisi pöllömpi idea sekään. Ja ehkä vähän uutta elävää kiveä ala-altaaseen?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!