sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Välskärinvaihtoviikot

Altaan uusin asukas on pastellivälskäri (Acanthurus japonicus). Sellaista tarjottiin minulle jo loppuvuodesta, mutta en silloin uskaltanut ottaa, kun kala oli vasta tullut maahan ja selviäminen epävarmaa. Mutta kiinnostuin lajista, ja pari viikkoa sitten Reeftonilla rauhassa kotiutettu yksilö siirtyi omaan altaaseen.

A. japonicus kasvaa parikymmensenttiseksi, ja altaan minimikooksi suositellaan lähteestä riippuen noin 450 litraa. Pidän oman altaani mieluusti väljästi asutettuna enkä tahdo liian suuriksi kasvavia kaloja. Pastellivälskärille 540 litraa on siinä ja siinä, mutta toivoakseni allas muutoin tarjoaa sille hyvät olosuhteet. Usein kai kalat myös jäävät akvaarioissa pienemmiksi kuin mitä luonnossa kasvaisivat.  Ainakaan keltavälskäri ei kuuden vuoden aikana juuri ole kasvanut.  


A. japonicus levittelee komeita eviään, keltavälskärin laita on vähän huonommin.

Loppusyksystä hankitut uudet kalat ovat voineet hyvin ja allas tuntuu muutenkin olevan tasapainossa. Vain keltavälskäri on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan. Vaikka se selvisi viime kevään tautiepidemiasta, värin haalistuminen ja selkäevän syöpyminen vain jatkuivat. Sen nahka on näyttänyt paikoin muhkuraiselta, ikään kuin loisien kiusaamalta. Lopulta selkäevästä ei ollut jäljellä enää juuri mitään. Aloin miettiä, että ehkä olisi parempi poistaa keltavälskäri muonavahvuudesta.

Haavin kanssa sitä ei ollut toivoakaan saada kiinni, joten hankin läpinäkyvän kala-ansan.  Ansa toimi toivotulla tavalla, ja keltavälskäri ui sisään varsin nopeasti sinne asetetun leväherkun perässä.

Ennen japonicuksen tuloa olin laittanut UV-suodatuksen käyntiin, jotta vedessä olevien haitallisten mikrobien määrä vähenisi. Pidän sitä nyt käynnissä vielä pari viikkoa, ja sen jälkeen palaan normaaliin. Ehkä laitan perään vielä lyhyen Voogle-kuurin kaloja vahvistamaan. 

Sinnikkään vihreän limalevän takia käyttöönottamani Zeovit-systeemin olen myös lopettanut. Levän syyksihän selvisi nurinperin säädetyt valot, eikä korjausliikkeen jälkeen levää ole enää näkynyt. 

Tarkoitus on jossakin vaiheessa laittaa perinteiset bio-pelletit uudelleen kiertoon. Nitraatti pysyttelee jatkuvasti varsin korkeissa lukemissa (n. 35 mg/l.) ja mieluusti yrittäisin saada sitä vähän alemmas.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!