sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Perhoset saapuivat!

Altaassani on ollut tähän asti kaloja hyvin niukasti. Puoli kuutiota vettä ja vain neljä pientä kalaa: sellaista allasta ei voi sanoa kovin eloisaksi.  Perhoskalat Hemitaurichthys zoster olivat pitkään hankinnassa, ja nyt viikonvaihteessa ne viimein saatiin kotiin.

Mustaa ja valkoista
Altaassa uiskentelee siis neljä uutta mustavalkoista raitapaitaa, joilla on hiven keltaista selkäevässään. Kalat ovat jo varsin kookkaita, eli 7 – 9 cm.    

Kaikkien neljän saaminen  samaan kuvaan oli lähes mahdotonta
Kotiutin perhosia pari tuntia, minkä ajan ne kyyhöttivät pusseissaan kalvakkoina ja lähes liikkumatta. Eloa niihin tuli vasta, kun haavin ne altaaseen. Silloin vesi pärskyikin ympäriinsä ja pelkäsin niiden hyppäävän haavista ulos ennen aikojaan.

Olin sammuttanut altaan valot niin, että palamassa oli vain yksi sininen yksikkö. Perhoset suuntasivat takalasin ja kivikasojen väliseen solaan ja viettivät suurimman osan illasta siellä. Perhosten piiloksi ajattelemani uusi luolarakennelma pysyi tyhjänä, mitä nyt keltavälskäri kävi siellä välillä pyörähtämässä. Olisi varmaan pitänyt laittaa luolan suulle Tervetuloa perhoset –kyltti.  Yöllisten paniikkikohtausten varalta laitoin tuorekelmua katoksi altaan päätyihin.

Kaapin paikkaa haetaan
Sen paremmin keltavälskäri kuin tuliherttuakaan (altaan alkuperäiset asukkaat) ei tuntunut illan mittaan suuremmin välittävän uusista tulokkaista. Aamuun mennessä oli meno kuitenkin hiukan muuttunut. Perhoset uivat avoimessa tilassa ja keltavälskäri käy tönimässä niitä pois läheltään. Näyttää myös siltä, että keltavälskäri on ajatellut ottaa uuden luolan omakseen eikä tahdo päästää sinne muita.

Yksi perhosista viettää suurimman osan ajasta takalasin ja kivikasan muodostamassa solassa, mutta käy välillä puolestaan tönimässä lajitovereitaan.  Se myös pysyttelee muita vaaleammassa värityksessä.

Alun perin perhosia saapui Siniriuttaan viisi kappaletta. Yksi niistä kuitenkin kiusattiin huonoon kuntoon, ja nämä neljä muodostivat sopuisan parven. Toivottavasti ne nyt edelleen muistavat olevansa kavereita eivätkä ryhdy luomaan enää uutta järjestystä.

Kaiken kaikkiaan meno altaassa näyttää kuitenkin melko sopuisalta, ja toivon yhteiselon asettuvan uomiinsa muutamassa päivässä.

Ja hiukan keltaista ja lilaa

Tokko tutustuu paikkoihin
Perheen Tekninen henkilöstö kiinnitti Siniriutassa silmänsä keltatokkoon Gobiodon okinawae, ja niinpä kivikorallien seassa kulkee nyt pikkuruinen keltainen kala asuntonäytöstä toiseen. Toivottavasti tarjonta tyydyttää.

Itse puolestani iskin silmäni lilasävyiseen fungiaan ja myös se matkasi Turkuun. Pitkästä aikaa altaassa on nyt uutta katsottavaa ja seurattavaa.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!