sunnuntai 31. elokuuta 2014

Perhosten koti

Kauan odotetut perhoskalat Hemitaurichthys zoster  ovat viimeinkin  kohta kotiutumassa. Koska ne käsittääkseni ovat varsin arkoja kaloja, halusin rakentaa niitä varten uusia piiloja. Altaassa kun on tähän asti ollut vain yksi isompi kivikasa kalojen piilopaikoiksi. 

Päästäkseni helpolla hankin Mrutzekilta valmiin luolarakennelman altaan toiseen päätyyn. Tilasin pienimmän tarjolla olleen luolan, joka sitten kuitenkin todellisuudessa osoittautui melko isoksi. Lisäksi se oli varsin avoin, eli ei ehkä paras mahdollinen kalojen piilopaikkoja ajatellen. Luola oli rakennettu pohjalevyn päälle, jonka piilottaminen hiekan alle olisi merkinnyt pohjan melkoista mylläämistä. Se ei kovin houkutellut.

Luola olikin melko kookas
Niinpä neuvokas akvaristi päätti vähän hajottaa ja tuunata tuota valmisluolaa. Halusin pohjalevyn kokonaan pois ja myös madaltaa rakennelmaa hiukan. Tekninen henkilöstö oli onneksi ystävällinen ja lupautui mukaan projektiin. 

Boschin monitoimityökalu osoittautui työssä oivalliseksi apuvälineeksi. Sen pienellä terällä pohjalevy irtosi tuota pikaa eikä itse rakennelma hajonnut lainkaan. Myös madaltaminen onnistui hyvin, ja irrotetuista kivenmurikoista tuli lisätilkettä luolan sisään. Lopputuloksena oli alkuperäistä matalampi ja enemmän suojapaikkoja sisältävä kivikasa.

Monitoimityökalu on tuunaajan paras kaveri!
Luolan altaaseen laittaminen sujui hyvin. Laskin ensin saavillisen (60 l.) vettä pois, jotta altaassa touhuaminen olisi vähän helpompaa. Siirsin koralleja syrjään kivirakennelman tieltä ja osan Euphyllioista nostin kokonaan pois altaasta. Euphylliat kaipasivat tukevampia kiinnityskivä, ja se tuli nyt hoidettua samalla. 

Tasoitin hiukan hiekkaa ja  luola nostettiin paikoilleen. Sen sisälle asetettiin yksi tuunauksessa irrotettu murikka, ja niin uusi rakennelma oli valmis. Aika hyvä siitä mielestäni tuli.

Minua on kovin miellyttänyt altaan tähän astinen avara ja avoin maisema. Se on myös toiminut oikein hyvin, koska kaloja on ollut niin vähän. Uuden kivikasan myötä altaan väljyys toki väheni, mutta on siellä yhä avointakin tilaa. Samalla tuli myös lisää paikkoja, mihin tulevaisuudessa voi kiinnittää uusia koralleja.

Uusi aquascape
Koska vesi hiukan sameni korallien siirtelystä ja muusta touhusta, laitoin altaaseen vähäksi aikaa pienen sisäsuodattimen. Parissa tunnissa vesi oli kirkasta ja kaikki näytti olevan reilassa. Varmuuden vuoksi tein kuitenkin koko operaation jälkeen vielä normaalin vedenvaihdon ja lisäsin pari ampullia Prodibion BioDigestiä.

Kärsijöinä tässä tapahtumassa olivat vuokkokalat.  Pariskunta on hengaillut juuri tuossa altaan kulmassa, huonosti voivan Euphyllia glabrescensin suojassa. Kulma meni nyt uusiksi ja Euphylliakin vaihtui toiseen. Saa nähdä, miten vuokkokalat asettuvat uuteen järjestykseen.

Tuliherttua ja keltavälskäri ovat jo kiinnostuneena käyneet tutustumassa uuteen luolaan, eli nähtäväksi jää, kenen asumus siitä sitten lopulta tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!