sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Värillä on väliä

Hankin vajaat kaksi vuotta sitten silloiseen altaaseeni neljä kappaletta AquaBeam 1500 Ultima Ocean Blue – ledivalaisimia. Ne olivat silloin Tropical Marine Centren uusinta uutta ja paljon edeltävää sukupolveaan tehokkaammat. 

Ainakin silmämääräisesti ero entiseen 2 x 70 watin monimetallivalaisimeen olikin kyllä melkoinen. Jokaisessa valaisinyksikössä on viisi kolmen watin valkoista 9 000 kelvinin lediä ja viisi kolmen watin sinistä 50 000 kelvinin lediä. Yhteensä kunkin valaisinyksikön teho on siis 30 wattia.

Allas on näyttänyt kirkkaalta ja jollain tapaa hyvin luonnolliselta. Suorastaan liiankin luonnolliselta, sillä omasta mielestäni vasta kunnolla siniseen vivahtava sävy on riutta-altaassa se oikea.

Nyt sitten löysin Tropical Marine Centreltä sopivan lisäyksikön, jolla täydensin kokoonpanoa. Ja hyvä tuli!

Kyseessä on viiden ledin tanko, jonka sai suoraan lisättyä nykyiseen ripustukseen. Hankin niitä kaksi.  AquaBeam 600 Ultra Fiji Bluessa on viisi kolmen watin Cree Royal blue –lediä, jotka luovat altaaseen juuri sen sinisen tunnelman, kuin toivoinkin. Myös monet korallit näyttävät vasta nyt parhaat puolensa, kun niiden fluorisoivat värit pääsevät esille. Muutos näyttää lähinnä siltä, kuin olisi menty kymmenen metriä syvemmälle. 

Minä en kovin paljon ymmärrä kelvineistä tai aallonpituuksista, mutta käsittääkseni entisiin sinisiin verrattuna juuri alhaisempi aallonpituus (445 nm) tekee tuon syvän sinisyyden. Tässä on linkki Reef buildersin sivuille, jos jotakuta kiinnostaa lukea tarkemmin.

Lisäledien myötä valokuvaaminen kävi näköjään mahdottomaksi, tai ainakin kamera kaivannee uusia asetuksia. En saanut uusilla valoilla otettua yhtäkään todenmukaista kuvaa, joten päädyin säätämään kuvan värejä käsin. Suunnilleen tältä se näyttää.

Kaiken kaikkiaan tämä Tropical Marine Centren ratkaisu on mielestäni ollut oivallinen. Yhteen ja samaan ripustuskehikkoon voi lisätä valaisinmoduuleja tai vaihtaa niitä toisiin. Eli sitä voi halutessaan uudistaa ja parantaa tilanteen ja tarpeen mukaan ilman, että valaistusta kokonaisuudessaan täytyy uusia. Aika hyödyllinen ominaisuus, kun tekniikka kuitenkin kehittyy vinhaa vauhtia edelleen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!