lauantai 30. marraskuuta 2013

Karanteeniallas

Viime kevään pilkkutautiepidemia harmittaa sen verran lujasti vieläkin, että päätin lopulta hankkia karanteenialtaan tulevia kalahankintoja varten. Ymmärrän toki, että se pilkku nyt altaassa on ja pysyy, enkä voi sitä enää kokonaan välttää. Mutta uudet tulokkaat karanteenaamalla voin kuitenkin tarkkailla kaloja ja estää uusien sairauksien siirtymisen pääaltaaseen. Ja samalla myös totuttaa tulokkaita tuleviin vesioloihin ja siten pienentää muuttostressiä ja pilkkutaudinkin mahdollisuutta. Lähinnä ennaltaehkäisyä siis. Tässä Merivesiforumin viestiketjussa on hyvää keskustelua ja ohjeistusta karanteenauksesta.

Ostin käytetyn 70 litran altaan ja olen nyt laittanut sen valmiiksi odottamaan joulukuussa mahdollisesti
saapuvia uusia kaloja.

Varusteina altaassa on Fluvalin pieni sisäsuodatin, lämppäri, pieni streami ja mauttomat muovisomisteet kalojen piilopaikoiksi. Omassa pikku pussissaan suodattimen sisällä on lisäksi vähän Seachem Purigenia typpiyhdisteitä sitomassa. Valaistuksena on yksi makean veden loisteputki.

Koska allas on käytetty, tein sille pientä silikonien korjailua.  Leikkasin mattopuukolla irti kaiken repsottavan, puhdistin saumat isopropanolilla ja laitoin uutta silikonia päälle ohuelti, mutta hieman entisen sauman ylil. Turhaa kenties, muttei sentään kai haitallistakaan? 

Puhdistin altaan muutoinkin huolella ja varmistin entiseltä omistajalta, että ainakaan viimeiseen kolmeen vuoteen siinä ei ole käytetty mitään lääkkeitä. Koska allas on pieni eikä vaahdottajaakaan ole, täytyy vesiarvoja tarkkailla ahkerasti ja muutoinkin huolehtia olosuhteiden säilymisestä hyvinä.

Pidän karanteenausta melko työläänä ja hankalana asiana, mutta olen kuitenkin päättänyt, että jatkossa teen sen kaikille uusille kaloille. On myös hyvä, että mahdollisia sairaustapauksia varten on olemassa erillinen allas. 

Koska kalahankintoja tapahtuu melko harvoin – ja sairastumisia toivottavasti vieläkin harvemmin – tulee karanteeniallas käytännössä olemaan enimmäkseen käyttämättömänä autotallin hyllyllä. Mutta onhan siellä käyttämättömänä paljon muutakin… Kaloja odotellessa.

Altaan tiedot:
Tilavuus 70 litraa (59 x 34 x 35)
Sisäsuodatin Fluval 2
Lämmitin 75 w Jäger
Kiertovesipumppu Hydor Koralia 900
Loisteputkivalaisin 15 w.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!