keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Bye bye, cyano!

Viime syyskuusta asti allasta kiusannut sinilevä on nyt hävinnyt. Juu tiedän; on aina vähän riskaabelia kertoa julkisesti tämmöisestä. Voipi olla, että suolavesien jumala lähettää cyanon vielä takaisin…

Mutta juuri tällä hetkellä sitä ei ole, joten iloitkaamme siis!
Sinilevä alkoi nostaa päätään, kun uudet perhoskalat saapuivat. Ennen perhosia olin lisännyt altaaseen myös uuden kivirakennelman (kuivaa kiveä). Jotain epätasapainoa tuosta syntyi, ja etenkin uusien kalojen myötä lisääntynyt ruokinta varmaankin vaikutti asiaan.  Siihen viittaa sekin, että samaan aikaan myös Collonista-suvun kotiloita alkoi näkyä paljon aikaisempaa runsaammin.

Pahimmillaan sinilevä peitti altaan pohjan lähes koko mitaltaan ja sitä oli myös kivien päällä. Onneksi se ei paria pikku yritystä lukuun ottamatta kuitenkaan kiivennyt koralleihin.
Sinilevän alkuun saakka altaan nitraattiarvo oli aina ollut nollassa tai hyvin lähellä sitä, samoin fosfaatti. Syksyn mittaan nitraatti alkoi nousta noin viiteen ja vähän ylikin, fosfaatti sen sijaan ei noussut. Merivesifoorumin keskusteluissa cyano-ongelmaan usein tarjotaan ratkaisuksi juurikin riittävää nitraattitasoa, kunhan samaan aikaan pidetään fosfaatit nollilla. No, ei se toiminut ainakaan minulla, tai sitten nitraattia ei vielä ollut tarpeeksi.

Toinen koulukunta Merivesiwikissä taas painottaa, että veden ravinnekuormasta kertovia pitoisuuksia ei saisi olla lainkaan vesitesteillä mitattavissa olevia määriä.

Tuliherttua pääsi kuvaan Seriatopora caliendrumin kera

Ehkei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tai menetelmää. Jokainen allas on erilainen, ja toimiva kokonaisuus rakentuu eri altaissa erilaisista tekijöistä. Joka tapauksessa omassa altaassani cyano alkoi hävitä samalla, kun nitraatti alkoi uudelleen laskea.

Kalamenetyksiä seurannut ruokinnan vähentyminen ja siivousoperaatioista johtuneet pari isompaa vedenvaihtoa ovat pudottaneet nitraatin nyt jälleen nollaan. Tällä hetkellä ollaan siis samoissa vesiarvoissa kuin ennen uusia kaloja ja sinileväkauden alkua.
En koko aikana oikeastaan yrittänyt tehdä cyanolle mitään. Kerran yritin poistaa sitä makean veden kaudeltani peräisin olevalla lieteimurilla. Tulos ei ollut häävi, ja sen jälkeen annoin sen vain olla. Loppuvaiheessa altaassa oli käynnissä myös UV-suodatus. En tiedä, voiko silläkin sitten olla osuutta cyanon häviämiseen.

Niin tai näin, tällä hetkellä cyanoa ei ole ja kovin toivon, että pysyykin poissa. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!