torstai 28. helmikuuta 2013

Toimii!

Euphylliat viihtyvät

Altaan vaihdosta isompaan on jo vierähtänyt yli kolme kuukautta! Kaikki on mennyt varsin mukavasti, suurempia takapakkeja tai vastoinkäymisiä ei ole ollut. Olen jo myös jollakin tavoin oppinut, miten tuollainen ala-altaallinen systeemi toimii.

Osaan säätää alasmenon hanaa pienemmälle, jos se jostakin syystä alkaa kuulostaa vessan viemäriltä. Olen saanut vaahdottimen toimimaan jokseenkin vakaasti ja tiedän, milloin vaahdon nousua ja tiheyttä täytyy säätää. Olen oppinut, miten vedenvaihto on kätevintä tehdä. Lisäksi olen oppinut ulkoistamaan biopellettien ja aktiivihiilen/fosfaatinpoistajan reaktoreiden puhdistamisen miehelleni. (Ne ovat niin tiukassa, etten tahdo saada niistä edes kansia auki.) 

Sieniä ylivuodossa
Siniriutan suunnittelema Deltec-tyyppinen, vaahtomuovisienillä täytetty ylivuoto toimii mielestäni erinomaisesti. Se on täysin äänetön, kunhan tarvittaessa joskus säätää alasmenoputken hanaa vähän pienemmälle.  Veden virtaus tuntuu hiukan vaihtelevan sen mukaan, miten em. vaahtomuovisienet likaantuvat. Huuhtelen ne noin kerran kuukaudessa. Onhan siinä oma hommansa, jota kaikki eivät välttämättä haluaisi. Aikaa kaikkein sienien (yhteensä 6 kpl) pois ottamiseen, huuhtomiseen ja takaisin laittamiseen menee kuitenkin vain noin vartti.  

Lähinnä puhdistaminen on esteettisyyskysymys, sillä tuskin ne aivan tukkoon kovin helposti menisivät. Mutta likaantuessaan ne eivät näytä kovin kauniilta ja sen takia niitä puhdistan.  Tosin eivät ne mitään silmäniloja puhtaanakaan ole.

Ylivuoto tummasta lasista olisi ollut  hyvä ratkaisu. Mutta koska niin ei ole, täytyy varmaan vuorata ylivuoto samalla tumman sinisellä akryylilevyllä, kuin mitä altaan taustana on.

Allas oikeasta päädystä katsottuna
Paluuputki (siis ylöstulo) omassa kuivakuilussaan alasmenon vieressä on niin ikään ollut kelpo ratkaisu. Kukaan ei ole hypännyt kuiluun ja kuivana se on pysynyt.  

Vettä kuluu
Korvausvettä kuluu ällistyttävän paljon: kuutisen litraa vuorokaudessa. Se on liki tuplaten entiseen altaaseen verrattuna. Toki sekä veden pinta-ala että vesimäärä on isompi ja vesi myös kiertää varsin vinhasti sekä pääaltaassa että altaiden välillä. 

Haihtuminen putoaa puoleen, kun olen peittänyt altaan kirkkaalla polykarbonaattilevyllä. Käytännöllistä esimerkiksi loma-aikoina, mutta pysyvään käyttöön en kantta haluaisi. Se ei mielestäni näytä mukavalta, ja varmaan kansi myös syö valotehoa.

Ala-altaaseen lisättiin joulun alla hiukan uutta elävää kiveä. Se ei tosin ole osoittautunut kovinkaan eläväksi, sillä ainoat havaitsemani uudet eliöt ovat putkimatoinvaasio ja siniset Asterina- meritähdet. 

Muutoinkin altaassa olisi tilaa uudelle elämälle. Joitakin koralleja on jo tilaukesessa, mutta kalat tuottavat edelleen päänvaivaa. Ei siis mitään uutta silllä rintamalla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!