torstai 27. joulukuuta 2012

Kalastopohdintaa


Riutta-akvaristin iltalukemisto
Altaan vaihdon yhteydessä luovuin sinisistä koralliahvenista Pomacentrus alleni.  Ne olivat kauniita, sävyisiä ja vilkkaita, mutta aivan uskomattomia kaivinkoneita. Ne kaivoivat uupumatta pohjalle ja kivien alle itselleen asumuksia ja pöllyttivät hiekkaa niin, että pohjalla olevat korallit olivat jatkuvasti enemmän tai vähemmän hiekkaan hautautuneina.

Haussa helppoja hoidokkeja
Nyt altaassa asustavat vain keltavälskäri, tuliherttua, keijukala ja vuokkokalapariskunta. Lisää siis mahtuisi, mutta valinta on vaikea. Vaikka tietoa sinänsä on paljon tarjolla, on silti hankala saada selvyyttä esim. siitä, miten kalojen ruokinta akvaariossa onnistuisi. Meillä kalojen pitää pääosin pärjätä automaattiruokinnalla, vaikka toki myös pakasteöttiäisiä tarjotaan. Mutta mihinkään yksilölliseen pipettiruokintaan minulla ei ole mahdollisuuksia eikä oikeastaan haluakaan.
Allas on myös aika avarasti sisustettu, ja mietin että tuleekohan piilopaikoista pulaa, jos on kovin arkoja kaloja? Tai kovin kiukkuisia? Miten voin tietää, sujuuko yhteiselo rauhallisesti vai tuleeko ruumiita? Kivikasan suurimmat kolot on jo varattu keltavälskärille ja tuliherttualle eivätkä ne taida olla halukkaita luopumaan niistä.
Parvikala  toisi elämää
Jokin  4 – 5 kalan pikkuparvi toisi altaaseen liikettä ja elämää. Mutta mikä se voisi olla? Kalan pitäisi olla pienehkö ja eloisa, mutta ei häirikkö muita kohtaan. Koralliahvenista Cromis viridis taitaa olla suosittu ja sävyisä, mutta näyttää ainakin kuvissa melko vaatimattomalta. Chrysiptera springeri on kauniin sininen ja jää pieneksi, mutta lienevätkö kaikki koralliahvenet sitten samanlaisia kaivureita kuin juuri pois antamani Pomacentrus allenit?
Pariskuntana tai pienenä parvenakin voisi miellyttää helmikardinaaliahven Pterapogon kauderni. Se on kaunis, joskin usein vähän tylsäksi mainittu.  Se taitaa olla helposti lisääntyvää sorttia. Kutupuuhia ja poikasten suuhaudontaa voisi olla mukava seurata, vaikka en varsinaisesti kasvatushommiin suunnittelekaan ryhtyväni. Toinen hauskan näköinen kardinaaliahven voisi olla Sphaeramia nematoptera, mutta liekö tuo sitten yhtään edellistä vilkkaampi? Molemmat käsittääkseni ovat kuitenkin kestäviä ja sopivat vähemmänkin kokemusta omaavalle akvaristille.
Katseenvangitsija saa paikan
Parvikalan lisäksi tuonne sopisi jokin vähän isompi ja näyttävämpi yksilökala. Jokin Wrasse? Niissä   olisi varaa valita sekä koon että värityksen puolesta, mutta kirjallisuuden mukaan ne ovat taipuvaisia hyppimään ulos altaasta. Ei olisi kiva jonakin aamuna löytää suosikkiwrasseaan kuivuneena lattialta. Ehkä ne eivät myöskään ole oikein sopivia automaattiruokinnalle?
Google on ystävä kalastopohdinnassakin

Perhoskala (vai lippukala?) Heniochus diphreutes on ulkonäöltään komea. Mahtaakohan niitä vain missään olla tarjolla, se kun ei taida olla aivan tavallisimpia akvaarioasukkeja? Kokoa sille tulee vajaat parikymmentä senttiä, joten yhdessä keltavälskärin kanssa olisi ehkä jo liikaakin. Mutta kaunis ja kiinnostavan näköinen tuo olisi!
Ja sitten ovat tietenkin kaikki nuo blennyt, dottybackit, hawkfishit, dartfishit ja muut, joista en vielä tiedä yhtään mitään…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!