lauantai 7. maaliskuuta 2015

Säihkyvää neonia ja sojottavia antenneja

Altaan uusimmat asukkaat ovat Neontokko (Elacatinus oceanops) ja viisi kappaletta Nassarius-kotiloita. Vaikka altaassa jo onkin puhdistajarapuja, ei kalojen ulkoloisia napsiva kala silti ole pahitteeksi. Neontokko on muiden kalojen terveyden kannalta hyvin hyödyllinen ja myös erittäin kaunis kala. Se on pieni, todella neonhohtoinen ja loikoilee somasti Turbinaria reniformiksen suojissa. Kala haettiin eilen naapuripitäjän ReefTonista oikein virkeänä ja hyvävointisena, mittaa sillä on kolmisen senttiä.

Samalla reissulla matkaan lähti pikkuporukka Nassarius-kotiloita. Bristlematoja lukuun ottamatta altaassa ei tähän asti ole ollut varsinaisesti pohjaa pöyhiviä otuksia. Nassariukset ovat uutteria talonmiehiä, jotka syövät pohjalle kertynyttä detritusta ja samalla ilmastavat pohjaa. Erittäin tarpeellisia siis.

Nassariukset ovat naisen peukalonpään kokoisia ja vaaleasävyisiä. Ne elävät ja liikkuvat hiekkaan hautautuneena, ja eipä niistä yleensä taida näkyä juuri muuta kuin silloin tällöin peräpäässä sojottava antenni. Tai voi se olla etupääkin; en minä tiedä.

Neontokko ja yksi nassarius psykedeelisessä tunnelmassa
Kotiutin tokon ja nassariukset huolella. Ennen altaaseen laittoa himmensin valotkin, jotta ympäristö tuntuisi niille turvallisemmalta.  Tai no, himmennys on ehkä väärä sana. Suurin osa ledijohdoista vain kiskottiin irti, jolloin tuloksena oli varsin psykedeelinen maisema.

Ehdin juuri ja juuri ottaa yhden kuvan uusista asukkaista ennen kuin viimeinenkin nassarius kaivautui hiekkaan.
 
Tokko loikoilee TurbinariassaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!