sunnuntai 26. elokuuta 2012

Merivesiharrastuksen kuusi kultaista sääntöä


Pari vuotta harrastuksen parissa on kirkastanut minulle muutamia perussääntöjä, joiden mukaan riutta-akvaarion perustamisessa ja ylläpidossa kannattaa toimia. Kaikki havainnot eivät välttämättä perustu omaan kokemukseen, vaan osa niistä on tullut vastaan merivesiaiheisilla keskustelupalstoilla.
Näitä yksinkertaisia ohjeita noudattamalla jokaisella on mahdollisuus onnistua tässä kiehtovassa ja palkitsevassa harrastuksessa:
 1. Aloita mahdollisimman pienellä purkilla. Näin saat mukavasti uutta puuhaa aina muutaman kuukauden välein. Saat helposti kulumaan parikin vuotta elämästäsi siihen, että siirtelet kiviä purkista toiseen, jahtaat kaloja ja elvytät koralleja. Kiinnostavaa, haastavaa ja ehdottomasti vaivan arvoista!
 2. Altaan tekniikka kannattaa mitoittaa aina vähän alakanttiin. Sillä tavoin saat tuhlattua sen päivittämiseen suuren määrän rahaa, mikä käsittääkseni on yksi riuttaharrastuksen perimmäisistä tavoitteista.
 3. Älä tee altaan perustusvaiheessa tukevia tukirakenteita elävää kiveä varten. Vaikka olisitkin jo perustamassa sitä ”lopullista” allasta, ei sitä silti kannata tehdä liian huolellisesti.  On nimittäin erittäin mielenkiintoista seurata, miten taidokkaasti ja arkkitehtonisesti kasaamasi kiviröykkiöt vähitellen sortuvat ja muuttavat altaan maiseman (aqua-scape) aivan toiseksi. Tällä tavoin altaasi ei koskaan ole tylsä ja yksitoikkoinen.
 4. Älä lue laitteiden käyttöohjeita. Rikkoutuneista värkeistä saat kätevästi varaosia uusia laitteita varten.
 5. Anna pienten Asterina-meritähtien lisääntyä rauhassa. Ne syövät kalkkileväsi ja elävöittävät muutoin ehkä aution näköistä etulasia. Kun niitä on satoja, saat niistä kuivaamalla ja värjäämällä vaikka askarteluun sopivia koristeita. Vain luovuus on rajana niiden käytölle! Harrastajilla on hyviä kokemuksia meritähdistä esimerkiksi syntymäpäiväkorttien koristeina.
 6. Älä anna kuplalevälle sijaa altaassasi. Se leviää nopeasti liikaa, ja siitä on hankala päästä eroon enää kunnon invaasion jälkeen. Puhkaise sen takia kaikki kuplat heti, kun näet!


2 kommenttia:

 1. Muut kohdat paitsi nro 4 on kokeiltu. Tämä yksi laiminlyönti johtuu siitä, että ostin laitteet käytettynä ilman käyttöohjeita. On hauskaa pohtia mitenköhän mikäkin ehkä toimisi... :) Kiitos ihanasta blogista! Nina

  VastaaPoista
 2. Kiitos Nina, kiva kun kävit! Ja pahoittelut, että kommenttisi julkaisu kesti niin kauan. On ollut niin puuhaa tuon uuden altaan kanssa, että on jäänyt blogi vähän vähemmälle huomiolle.

  Nyt on onneksi edessä vähän vapaata, niin ehkä taas syntyy uuttakin tekstiä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!